Peter Fahrenholtz fortæller, i 2015, kort om Mekanisk Musik Museum: “Mekanisk Musik Museum lå på hjørnet af Vesterbrogade og Platanvej. Skaberen og indehaveren Claes Friberg, som døde april 1996, var en intelligent og velformuleret forretningsmand, om hvem man ikke lige straks skulle tro, at han ville bruge sit liv på gamle mekaniske musikinstrumenter. Han har skrevet en “En­cyclopedia” om emnet, og han vidste, hvor de gamle værksteder og tilbageværende instrumenter var at finde. Han havde en stor kundekreds, som han til stadighed betjente. Ringede en kunde til ham fra det nordligste Norge og bad om et selvspillende opretstående klaver, ringede Claes til en måske aldrende entusiast i Salzburg, købte hans klaver, fik det fragtet til et værksted i København, hvor han fik det sat i stand, og sendte det videre til kunden. Han havde alt i ragtime noder, grammofon-stifter, eller han kunne skaffe det.

Claes havde en forkærlighed for ragtime piano, og holdt talrige onsdags koncerter i sine lokaler i tidsrummet (ca.) 1975-1981. Han opbyggede hurtigt et interesseret publikum, som han flittigt informerede om kommende koncerter. De fleste koncerter blev båret af Steen Christensen, Ole Mørch, Bent Verner Jensen og Leif Sloth samt de selvspillende klaverer, som henrykkede mange. Ingen af de her nævnte lever mere. Efterhånden som ragtime-koncerterne blev kendt, kom Claes rundt i krogene og fandt andre ragtime pianister fra både ind- og udland. Der blev lavet båndoptagelser, som han lavede både LP-plader og kassettebånd af. Lokalet, som koncerterne blev afholdt i, fungerede til daglig til fremvisning. Gulvet langs væggene var spækket med antikke mekaniske musikinstru­menter i alle størrelser. Det gav en dejlig autentisk atmosfære med samhørighed af musik og omgivelser, som helt sikkert glædede mange.

Eubie Blake spillede sin eneste koncert i Danmark der i 1977. På et tidspunkt skiftede museet ejer, og de ny ejere ønskede at rive ned og bygge nyt. Desværre for dem er naboejen­dommen “Sorte Hest”, som de også ejede, fredet. En morgen vågnede Claes ved, at nogle maskiner, var begyndt at tage hårdt fat på “Sorte Hest”. Han ringede til politiet, som omgående standsede nedrivningen. Så satte de ny ejere Claes’s husleje betragteligt op, og så var det sket. I september 1981 afholdtes den sidste koncert med “Ragtime Bob” Darch, og næste dag flyttede museet ud.

Bygningens senere skæbne med de autonome huskes fra dagspressen. Museet flyttede til Hørsholm, men uden levende musik. Jeg har deltaget mellem fem og ti gange, og det har altid været hyggeligt. Jeg gik fra mit arbejde en onsdag aften i Aarhus, fløj til København, spillede koncert, fløj hjem igen med postflyveren, og sov i min seng ved et-tiden, op på arbejde næste morgen.”

Billedet nedenfor viser Peter Fahrenholtz spille ved en af MMM’s ragtimekoncerter. Peter Fahrenholtz kan høres på YouTube her: Peter Fahrenholtz – videoer på YouTube.